על כונס נכסים

פתח דבר

(מתוך הספר)

מאז שניתן פסק הדין בבג”ץ פר”ח בשנות התשעים של המאה הקודמת, הועבר כובד המשקל בהליכי הוצאה לפועל מנקיטת הליכים כלפי גופו של חייב לעבר נקיטת הליכים כלפי רכושו של החייב. הליך של כינוס נכסים נגד רכושו של חייב עשוי לייתר פעילות הפוגעת בחירויותיו הבסיסיות של החייב.

 

כונס הנכסים הוא “זרועו הארוכה” של הרשם. הוא אמור “לצאת מן המסגרת” וגם “לצאת אל השטח”; לבקר את הכנס שבכינוס, לשוחח עם הגורמים המעורבים, לקלוט בחושיו ועל סמך ניסיונו המקצועי את הנכס שבכינוס ואת האנשים הקשורים בנכס, להעלות את הסוגיות הרלוונטיות ולהמליץ בפני הרשם על אופן הפעולה להשאת התמורה, מבלי לגרום לנזקים.

ניתן להפיק תועלת מנכסים בין שמדובר בזכויות מקרקעין, זכויות יוצרים, זכויות בקניין רוחני ובין שבזכויות אחרות. את הזכויות ניתן לפצל, לאחד, לשפר ולהשביח. במצב רגיל, אמור החייב לבצע פעולות להשבחת נכסיו, אולם לעתים קרובות אין ברשותו יכולת, ניסיון ואורך נשימה לעשות כן. כונס נכסים בהליכי אכיפה יכול, באמצעות ידע ויכולת של בעלי מקצוע מתאימים ובפיקוח הרשות, להשיא רווחים ולהציג תוצאות כלכליות טובות תוך שימוש בנכסי החייב או מימושם.

על פי נתוני רשות האכיפה והגבייה, נכון ליום 31.12.14 מתנהלים בלשכות ההוצאה לפועל 11,674 תיקים שבהם מונה כונס נכסים. רובם המוחלט של תיקים אלה הם תיקי מימוש משכונות (או משכנתאות במקרה של מקרקעין), ומיעוט התיקים (כ-16%) הוא למימוש עיקולים.

 

תחום כינוס הנכסים בהוצאה לפועל סובל מהיעדרו של הסדר חקיקה מפורט ומריבוי פסיקה שאינה בהכרח עקבית, ושאינה באה בגדר הלכה מחייבת היוצאת מלפני בית המשפט העליון. הספר נועד למלא חסר בספרות בענייני הליכי כינוס נכסים במסגרת אכיפת חיובים. הוא נכתב בראשית הדרך המטרה להיות “מדריך למשתמש”, וזאת בעקבות דרישה וצורך שהתעוררו אצל שופטים, רשמים ועורכי דין העוסקים בתחום, לעבודה שתרכז את החומר ותבהיר את המצב המשפטי. אולם, לאורך הכתיבה ועם הזמן חשנו שצריכה להיות מטרה נוספת לספר: להביא לפני הציבור המתעניין בתחום, את המצב המשפטי בנושא זה, שהחקיקה בו כאמור אינה ממצה.
ספר זה מיועד לשמש כלי עזר לשופטים, רשמים, כונסי נכסים, יועצים משפטיים והציבור הרחב, והוא כולל פסיקה רבה מכל הערכאות, קיימים נושאים רבים שאין בהם הלכה מחייבת של בית המשפט העליון, שם הרשינו לעצמנו להציע את הדין הרצוי. השתדלנו שהדברים יובאו בפני הקורא בדרך בהירה וסדורה. הספר מרכז, מפרט, מפשט ומבהיר את הדין הלכה למעשה, בסוגיות השונות המתעוררות בעניין. הוא ערוך לפי ציר הזמן של הליך כינוס נכסים. הנושאים מובאים כך שהם משקפים, ככל הניתן, את סדר העניינים הרגיל בהליך כינוס נכסים. חלקו הראשון של הספר דן בבסיס הנורמטיבי למינוי כונס נכסים: שלבי התקדמות ההליך, חלוקת האחריות בין הלוקחים חלק בהליך, הפיקוח על פעולות כונס הנכסים, סיום תפקיד כונס הנכסים וחלוקת קופת הכינוס. התייחסנו גם לסוגיות מיוחדות שעולות במקרים שבהם כונס הנכסים ממונה למטרות שונות, כגון מימוש משכון, מימוש שעבוד לפי פקודת המסים (גביה) או לצורך הגשת תביעה לפירוק שיתוף.
הספר נכתב בראייה מעשית, שהתאפשרה הודות לשילוב של שנות הניסיון המקצועי של המחברים ונקודות המבט השונות שלהם המשלימות זו את זו: נקודת מבטו של שופט שהחל את דרכו בעולם השפיטה כרשם, עבר לכהן כשופט הדן גם בערעורים על החלטות רשם, והעוסק בעניינים הקשורים בהליכי כינוס ואכיפת חיובים; ומנגד, נקודת מבטו של עורך דין המייצג זוכים וחייבים בהליכי ההוצאה לפועל, שותף במשרד עורכי דין העוסק בהליכי אכיפה זה כשבעים שנה, והמשמש ככונס נכסים ומנהל הליכי כינוס למעשה. אנו מקווים שהחומר שריכזנו בספר זה יתרום לפיתוחו של תחום כינוס הנכסים בהוצאה לפועל, יקל על העוסקים במלאכה ויתרום לקיום הדין וההליכים באופן ראוי ויעיל. אם הצלחנו לעמוד במטרות שהצבנו לעצמנו, זאת ישפטו העוסקים במלאכה וקוראי הספר.

המחברים